High contrast
Officiële informatie en diensten: www.belgium.be
logo be

België aan de academische top in Europa

University of Leuven

De Europese nummer één in innoverende universiteiten

België telt het hoogste aantal universitaire instellingen per inwoner in Europa. In de Thompson Reuters Top 100 van de meest innoverende Europese universiteiten scoort België veel hoger dan de omvang van het land doet vermoeden. Het levert zelfs de nummer één in de rangschikking.

De beste van de klas in innovatie

De KU Leuven voert opnieuw de ranglijst Thompson Reuters Top 100: Europe’s Most Innovative Universities aan – vóór het Imperial College London en de Universiteit van Cambridge. In die rangschikking staan de onderwijsinstellingen die het meeste bijdragen aan de wetenschap en technologie, en de grootste impact hebben op de wereldeconomie. De KUL is de afgelopen zeven jaar op keer op keer uitgeroepen tot meest innoverende universiteit van Europa. “De KU Leuven haalde de eerste plaats dankzij de vele baanbrekende uitvindingen die de universiteit voortbrengt”, aldus Reuters. Reuters beaamde ook dat octrooien van wetenschappers van de KU Leuven vaak worden geciteerd door andere onderzoekers in hun eigen patentaanvragen.

Rector Luc Sels van de KUL is terecht trots op die eerste plaats. “Deze notering bevestigt dat onze universiteit niet alleen een plek is voor intellectueel debat, onderzoeksgedreven onderwijs en baanbrekend fundamenteel onderzoek, maar dat we ook veel bijdragen aan innovatie en aan de samenleving in het algemeen.”

Een recent hoogtepunt in het onderzoek aan de KU Leuven is een uitvinding van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse: zonnepanelen die efficiënt waterstofgas produceren uit lucht. Het zelfontwikkelde systeem haalt met zonne-energie waterdamp uit de atmosfeer en splitst die op in de samenstellende elementen: waterstof en zuurstof.

Nog een Belgische universiteit, nog een bekroning

Het Laboratorium voor Stamcellen en Kanker van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft opnieuw een prijs in de wacht gesleept voor het werk van professor Cédric Blanpain en zijn team. Deze keer gaat het om de Momentum Award van de International Society for Stem Cell Research (ISSCR). Deze primeur voor een Europese universiteit is een beloning voor de inspanningen om met nieuwe methoden de mechanismen te ontrafelen achter de tumorstadia die de tumorgroei, de uitzaaiing en de resistentie tegen kankertherapieën veroorzaken.

Cédric Blanpain heeft al drie keer een beurs van de ERC (European Research Council) ontvangen en won in 2020 de Francqui-Collen-prijs. Hij geldt als een pionier in de identificatie van cellen die aan de oorsprong liggen van huid- en borstkankers. Uiteraard erkent hij dat deze hulde hem niet alleen toekomt. Hij heeft dan ook zijn dank uitgesproken aan de voormalige en huidige medewerkers van zijn laboratorium, promovendi, postdoctorale onderzoekers en technici die het werk hebben verricht waarvoor deze prijs is uitgereikt.

Cédric Blanpain

Sterk in STEM

Het indrukwekkende werk dat aan de Universiteit Gent is verricht, bevestigt nog eens dat België erg sterk staat op het vlak van STEM (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde). De faculteit Diergeneeskunde springt er in het bijzonder uit: ze pronkt op nummer één in de Global Ranking of Academic Subjects van Shanghai, voor het zesde jaar op rij. Sinds Shanghai de ranglijst van academische disciplines uitbrengt, staat de faculteit elk jaar steevast bovenaan.

“Dit is een prestatie van de hele faculteit”, verklaart decaan Frank Gasthuys. “Het aantal publicaties speelt een belangrijke rol in de beoordeling. Maar er staat natuurlijk een heel team achter iedere professor die zijn of haar naam onder een publicatie zet. Ik heb het niet alleen over de assistenten en laboranten, maar ook over de personen die de dieren verzorgen. Goed met elkaar samenwerken, dat is cruciaal.”

Dat de Gentse onderzoekers hoge toppen scheren, is te danken aan het beleid van de universiteit. “Als onderzoeker krijg je hier veel academische vrijheid. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor veel verschillende soorten onderzoek”, bevestigt Gasthuys. Daardoor blinkt de universiteit niet uit in slechts één specifiek domein, maar is ze baanbrekend is op verschillende gebieden.

Diergeneeskunde